Foto's omgeving

De Sellinger Bossen

Het Sellingerveld in Sellingen is in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Dit is omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer. Deze vormen samen het bos- en natuurgebied De Sellinger bossen. Met zo’n 600 hectare het grootste bosgebied van Westerwolde. Een gedeelte van de bossen wordt tegenwoordig gebruikt voor waterwinning.

Langs het beekdal “De Ruiten Aa” staat een opvallende natuur-kijk-heuvel met daarop een kunstwerk van beeldend kunstenaar Adriaan Nette. Dit zogeheten Theater van de Natuur is draaibaar, zodat u op verschillende manieren naar het landschap kunt kijken. Op de traptreden staan gedichten van Adriaan Morriën, Harry Muskee, Def P, Kees Stip en nog vele anderen. Zowel te voet als met de fiets is dit gebied een geweldige beleving.

Smeerling

Smeerling was vroeger een zogeheten essenzwermdorp. De agrarische buurschappen, zoals Smeerling, zijn ontstaan omdat de essen bij het moederdorp Onstwedde door verschraling minder opbrachten en omdat de bevolkingstoename meer landbouwgrond vereiste. In Smeerling vindt u eeuwenoude, Saksische boerderijen die u mee terug nemen in de tijd.

Langs Smeerling loopt het stroomdal van het riviertje De Ruiten Aa, welke de afgelopen jaren helemaal hersteld is in de oorspronkelijke staat. Aansluitend aan buurtschap Smeerling vindt u het Metbroekbos. Hier vindt u vele km’s aan fiets- en wandelroutes.

De Sellingerbeetse

Het ontgonnen aardappelland. Voor de Sellingers is het “De Beetse”, een zwemplas ontstaan door zandwinning. U kunt er heerlijk door de bossen en langs het water wandelen.

U vindt er doorkijkjes met mooi uitzicht op het doorgaans blauwe water. Tevens is hier een zwemstrand aanwezig.

Ter Borg

Ter Borg kenmerkt zich door het schilderachtige landschap van bossen, monumentale boerderijen en heidegrond. Met 35 hectare aan heide is dit het grootste aaneengesloten heideveld van de provincie Groningen. U vindt hier een schaapskooi die gebouwd is in de 17e eeuw en nog steeds wordt gebruikt.

Veel van de heidevelden worden begraasd door Hooglanders en schapen. Dit gebied leent zich bij uitstek om te voet te verkennen, vergeet uw foto camera niet!